Čo je „chuťová slepota“ a prečo niektorým ľuďom „chutí“ brokolica horko?

Nielen chutnú, ale aj zábavnú prezentáciu, o tom, ako gény ovplyvňujú naše vnímanie chutí, si pre vás pripravili nadšení vedci z projektu Nu3gen a Fakulty biotechnológií a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Nenechajte si ujsť diskusiu s týmto nadšeným vedeckým tímom, ktorý sa snaží analyzovať genetické predispozície a riziká v rôznych oblastiach atraktívnych pre bežných ľudí (napr. zdravie, šport, výživa, starostlivosť o pleť, pôvod atď).               
Po minuloročnom úspechu nájdete Genetickú jedinečnosť vnímania chute na podujatí v Žiline. Okrem najnovších poznatkov o vplyve genetiky na schopnosť identifikácie chutí a vôní sa budete môcť aj otestovať. Príďte zistiť na vlastné „oči“,  ako je to s vašou citlivosťou vnímania a schopnosťou rozoznávať chute a vône.

Za vedecký tím, ktorý má na svedomí túto skvelú prezentáciu, sme s naším festivalovým dotazníkom vyspovedali doc. Ing. Radoslava Žideka, PhD. z Katedry hygieny a bezpečnosti potravín, Fakulty biotechnológie a potravinárstva. SPU v Nitre, ktorý sa dlhodobo venuje populačnej genetike a bezpečnosti potravín.
V rámci Noci výskumníkov v Žiline sa môžete tešiť aj na jeho prednášku: Genetické predurčenie – mýtus, alebo realita

Inšpirujte sa svetom slovenských vedcov!

  • Koľkýkrát sa zúčastňujete Noci výskumníkov
    Ak si dobre spomínam, tak tento rok to bude tretíkrát, čo sa spolu s mojimi kolegami a študentmi zúčastňujem Noci výskumníkov.

  • Kto je Váš obľúbený vynálezca a prečo?´
    Môj najobľúbenejší vynálezca je môj otec. Vždy bolo pre mňa nepochopiteľné ako dokáže bežné prostriedky ktoré našiel okolo seba, využiť tak, aby vyriešil problém, ktorý ostatní považovali za neriešiteľný.

  • Ktorý je Váš obľúbený vynález a prečo?Každý deň sa stretávam s takým obrovským množstvom ľudských vynálezov, že je veľmi ťažké sa rozhodnúť, ktorý je môj obľúbený. Môžem ale povedať, že za najúžasnejší vynález za posledné obdobie považujem systém génovej editácie CRISPR/cas9, ktorý má potenciál opraviť genetické poruchy a zachrániť veľa ľudských životov, ale aj zničiť svet, ako ho poznáme.

  • Kto a ako Vás v živote motivoval, aby ste sa venovali vede a výskumu?
    Myslím, že predpokladom pre každého vedca je neutíšiteľná zvedavosť, ktorá ho núti robiť na prvý pohľad nezmyselné veci, len aby zistil, čo je možné a čo sa zatiaľ ešte nedá urobiť. Slovo „nemožné“ a „nedá sa“ nikdy nebolo súčasťou mojej výchovy, a preto bolo logické, že som sa dobre cítil medzi ľuďmi, ktorí rozmýšľali podobne.