Daniel Nagaj - Výzvou je meniť svet na dobré miesto pre život nielen pre úspešných, ale aj obyčajných ľudí

Jedným z tohtoročných významných programových hostí  na hlavnom  pódiu v Starej tržnici bude Mgr. Daniel Nagaj, PhD. Talentovaný kvantový fyzik  aktuálne pôsobiaci v Centre pre výskum kvantovej informácie na Fyzikálnom ústave SAV. V rámci Noci výskumníkov sa okrem iného predstaví aj so samostatnou prednáškou. Scestovaný mladý vedec, ktorý získal doktorát na MIT (Massachusetts Institute of Technology)  a pracoval na univerzitách vo Viedni a v Berkeley, sa venuje najmä zaujímavým fyzikálnym problémom, ktoré by boli ťažké aj pre kvantové počítače. Nám porozprával nielen o svojich vedeckých „srdcovkách“ , ale aj výzvach a osobných stratégiách.
Inšpirujte sa aj vy svetom našich vedcov!

  • Ktorý je váš obľúbený vynález a vynálezca?
    Obľúbený vynález: hudobný nástroj, napríklad gitara. Vynálezca: slávny Alan Turing (univerzálny model počítania), alebo ľuďom neznámy ujo Matej Beňa z Mokroluhu, v ktorého dielni som ako chlapec fascinovaný pozoroval, ako dokáže vyrobiť neuveriteľné mechanické zlepšováky a stroje.

  • Kto vás v živote motivoval, aby ste sa venovali vede a výskumu? Čo spravil/ povedal?
    Môj diplomový vedúci profesor Vlado Bužek, ktorý mal trpezlivosť s mojimi chybami v zbrklých výpočtoch a učil ma znova sa pýtať otázky aj o zdanlivo jasných  veciach.

  • Čo vám pomáha prekonávať výzvy a neúspechy?
    Radosť z konečného prielomu v dôkaze je výnimočná, ale krátkodobá, príliš často si potom zase nájdem chybu. Dlhodobo ma preto do výziev motivuje samotný proces - radosť z riešenia ťažkej úlohy, keď idem zažratý úplne naplno a myslím na plné obrátky. Neúspechy mi pomáhajú niesť blízki ľudia.

  • Aké sú podľa vás najväčšie vedecké výzvy budúcnosti?
    Vďaka vede si uľahčujeme život, liečime a riešime problémy, dovidíme ďaleko, kontrolujeme miniatúrny svet. Hlavnú výzvu vidím v tom, aby sme objavovali a menili svet tak, aby sme v ňom zostali samostatní - aby bol dobrým miestom na život nielen pre úspešných, ale aj obyčajných ľudí.

   Osobná webstránka: 
    www.quantum.physics.sk/people/nagaj/