Nárast odporu voči vede je jednou z najväčších vedeckých výziev budúcnosti - myslí si Matt Taylor

Hlavným rečníkom večera bude vedúci misie Rosetta, Matt Taylor. Britský astrofyzik pracuje v Európskej vesmírnej agentúre a v Bratislave nám povie, prečo a ako naháňal spolu s tímom vedcov kométu. Nenechajte si ujsť jeho pútavé rozprávanie už o 19:00 v Starej tržnici.

Matt sa do Bratislavy veľmi teší a s radosťou odpovedal aj na náš festivalový dotazník:

  • Ktorý je Váš obľúbený vynález a vynálezca?
    Keďže veľa používam počítače, myslím, že mojim obľúbeným vynálezcom je Charles Babbage, tvorca prvého mechanického počítača, ktorý je považovaný za „otca počítačov“. Vďaka nemu sa taktiež môžem hrať na svojom PS4.
  • Kto Vás v živote motivoval, aby ste sa venovali vede a výskumu?
    Moji rodičia ma povzbudzovali k tomu, aby som študoval fyziku, pretože ju vnímali ako „vedu všetkého okolo nás“, a taktiež aby som išiel študovať na univerzitu (moji rodičia, ako aj väčšina mojej rodiny túto možnosť nemala). Na strednej škole som mal veľmi dobrú učiteľku fyziky – pani Moore, ktorá mi pomohla k tomu, aby som študoval fyziku na University of Liverpool. Dobrí prednášajúci na univerzite ma inšpirovali k tomu, aby som pokračoval vo vede a získal titul PhD. Neustále ma podporujú moji kolegovia. Som veľmi šťastný, že som počas svojej doterajšej kariéry mohol mať inšpiratívnych supervízorov a spolupracovníkov.
  • Čo Vám pomáha prekonávať výzvy a neúspechy?
    Moja rodina! Moja rodina je pre mňa veľmi dôležitá pri vyrovnávaní sa s tlakom, ktorý prináša moja práca. Okrem toho som mal a mám veľmi dobrých kolegov. Misia Rosetta bola veľmi komplexná a náročná – neustále sa dialo niečo zaujímavé. Jednoducho povedané, byť súčasťou veľmi dobrého tímu je VEĽMI prospešné. Myslím, že vo všeobecnosti platí, že ak niekto chce prekonať prekážky, musí byť komunikatívny a spolupracujúci. Hlavne v Európe je kľúčová medzinárodná spolupráca. Bez spolupráce a viery vo vedu a poznanie by sme neboli schopní misiu Rosetta uskutočniť!
  • Aké sú podľa vás najväčšie vedecké výzvy budúcnosti?
    Myslím si, že najväčšia vedecká výzva je momentálne nárast odporu voči vede a nedostatok kritického myslenia v spoločnosti. Veda = poznanie. Ak sa spoločnosť začne stavať čoraz viac proti poznaniu, potom budeme mať veľký problém

O Rosette a Mattovi

Prvé návrhy misie Európskej vesmírnej agentúry Rosetta vznikli už v 80. rokoch. Spustená bola až v roku 2004 a trvalo 10 rokov, kým sa dostala k svojmu  vedeckému cieľu: kométe Čurjumov-Gerasimenko.
Ďalšie dva roky prebiehal vedecký výskum na kométe, až do konca misie v septembri 2016. Prednáška Matta Taylora ponúkne komplexný pohľad na misiu samotnú, vedu, ktorá v nej bola využitá, ale aj jej osobité čaro, čím poukáže na to, že Rosetta naozaj bola "Made by Science” – vytvorená vedou.

Matt Taylor sa narodil v Londýne, získal vysokoškolský titul z fyziky na univerzite v Liverpoole a doktorát z Imperial College London. Svoju pracovnú kariéru začal v Európskej vesmírnej agentúre v roku 2005, kde pracoval ako projektový vedec pre misiu Cluster a Európsko-Čínsku Double Star misiu. V roku 2013 bol menovaný projektovým vedcom v misii Rosetta.

Viac:
tech.sme.sk: Vedúci vedec projektu Rosetta: Najviac ma trápilo, keď sonda prestávala vidieť