Nevedomosť, demagógia a totálne komerčný spôsob života musia prestať potláčať poznanie, vedomosti a kultúrno-spoločenské hodnoty

O tom je presvedčený zanietený botanik a riaditeľ Prírodovedného múzea SNM - Mgr. Ján Kautman. Múzeum je dlhoročným partnerom a veľkou festivalovou scénou v rámci Bratislavy a aj tento rok pre vás pripravilo bohatý program plný prednášok a diskusií s odbornými vedeckými pracovníkmi, ako aj prezentáciu moderných metód a výsledkov vedných odborov prírodných vied vo forme stánkov. Všetky jeho expozície a výstavy budú v rámci festivalu otvorené od 9:00 – 23:00.
Sekcia Život s vedou je diskusné dopoludnie s vedcami venované školskej mládeži. Popoludní však môžete diskutovať ďalej a vypočuť si prednášky na témy klimatológie, meteorológie, zoológie (napr. niečo z histórie kôrovcov), ale tiež časticovej fyziky, či elektromagnetizmu. V stánkoch budú svoju činnosť prezentovať odborníci SNM z oblasti -  antropológie, botaniky (špeciálne aj na tému superpotravín), zoológie, mineralógie, paleontológie, astronómie a fyziky. V prípade priaznivého počasia vás čaká astronomické pozorovanie počas dňa - slnečná koróna a chromosféra, a večer pozorovanie Mesiaca v prvej štvrti, planéty Jupiter, Saturn a zaujímavých objektov hviezdnej oblohy.

Mgr. Ján Kautman, sa v rámci festivalového programu prestaví aj s vlastnou prednáškou - Inšpirované prírodou. Nechajte sa však zatiaľ inšpirovať jeho vedeckým svetom v našom festivalovom dotazníku.

  • Čo sa Vám na podujatí Noc výskumníkov páči?
    Páči sa mi, že dobrovoľne prichádzajú mladí ľudia, ktorí sa chcú niečo dozvedieť, niečo pochopiť, a niečo vyskúšať. Zvedavosť v očiach, ohnivé diskusie a zápal, s akým vstrebávajú nové poznatky, sú dostatočnou odmenou pre organizátorov tohto podujatia, pretože zvedavých a zapálených ľudí pre vedu a poznanie je stále menej. Ale pokiaľ bude aspoň jeden, tak podobné akcie majú obrovský význam.
  • Mali ste v škole obľúbený predmet? Ktorý to bol a prečo?
    Telocvik, ale to asi každý chlapec, ktorý rád športoval. Z klasických predmetov prírodopis neskôr biológia, ku ktorej som bol vedený od malička v rodine. Nepochybne budovanie  vzťahu k predmetu z veľkej miery závisí od rodinných aj školských vzorov a pedagógov. Ale aj zdanlivo  neznámy človek môže svojím príkladom, a to cez médiá alebo priamo  osloviť, zaujať a možno aj nasmerovať  budúcnosť druhého človeka. Už dávno to pochopili politici, predstavitelia náboženstiev,  predstavitelia komerčných sfér, a tak tu je najvyšší čas urobiť protiváhu na znormalizovanie spoločnosti, aby nevedomosť, demagógia a totálne komerčný spôsob života prestali potláčať poznanie, vedomosti a kultúrno-spoločenské hodnoty.
  • Aký vedecký vynález alebo inováciu najčastejšie používate?
    Neviem čo najviac a čo je dôležitejšie, pretože život bez mnohých si už pomaly neviem predstaviť. Možno treba niektoré dočasne vyradiť a explicitne zistiť poradie dôležitosti: počítač, telefón, auto, ale aj splachovací záchod a čoraz viac okuliare. Aj elektrinu používame prakticky nonstop, ale jadro má veľa spôsobov využitia či zneužitia. Rád by som nespoznal a nevyužil významné objavy, ako sú napr. bypass, dialýza, chemoterapia, ale frekvencia  a dôležitosť využívania objavov sa mení podľa veku, prostredia, spôsobu života, zdravotného stavu a samozrejme možností.