Vedci ukázali výskum deťom zo znevýhodnených prostredí

Občianske združenie equity už 8. krát organizovalo v rámci Európskej noci výskumníkov podujatie Veda v osade. Veda v osade prináša zábavné pokusy a experimenty do miest, kde vedci a výskumníci bežne neprichádzajú. Vedci sa vypravia za chudobnými deťmi často krát žijúcimi v rómskych osadách alebo segregovaných getách. 

Pre veľký záujem zo strany škôl bolo tento rok zábavné vzdelávacie podujatie realizované netypicky - v rámci dvoch dní. Vo štvrtok 28.9.2017 vyrazili výskumníci z  Univerzity Komenského v Bratislave, Slovenskej akadémie vied, Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a Gymnázia v Modre smer východ. Výskumnícka show pre deti aj dospelých začala v komunitnom centre vo Veľkej Ide. Deti mali o show veľký záujem - ani po 2 hodinách nechceli skončiť. Na druhý deň sa Veda v osade presunula na Základnú školu s vyučovacím jazykom maďarským v Moldave nad Bodvou, potom pokračovala na základnej škole na Luníku IX. Deň nabitý akciami ukončili organizátori zábavnou show v komunitnom centre priamo v rómskej osade Budulovská v Moldave nad Bodvou. Na záver vedci a organizátori dostali odmenu vo forme vystúpenia miestnych muzikantov!

Na každom mieste sa vedci stretli so zvedavosťou, radosťou z poznania a záujmom o všetko nové, čo priniesli: hady, salamandre a korytnačky, žaby a žubrienky (pod mikroskopom), skameneliny a horniny, tmavú komoru aj tornádo vo fľaši. Okrem prezentácie vedeckej show mali organizátori a vedci veľmi zaujímavé diskusie so zástupcami ETP Slovensko, so starostom a obyvateľmi Luníka IX, s vedením školy v Moldave a komunitnými pracovníkmi, napríklad aj o podmienkach života v segregovaných rómskych getách.

Vďaka Vede v osade sa spojili dva úplne odlišné svety, a tak z podujatia odchádzali obohatené nie len deti, ale aj samotní výskumníci. Ak sa chcete dozvedieť viac o Equity a Vede v osade, kliknite tu.