Z učiteľky astronautkou! Odvážny sen Dorothy M. Metcalf – Lindenburger ju priviedol až do NASA

Dnes už bývalá astronautka zavíta v rámci Noci výskumníkov na Slovensko, aby sa s Vami podelila o svoj výnimočný príbeh. Nenechajte si ujsť jej vystúpenie na hlavnom pódiu v Starej tržnici, kde vám osobne porozpráva o svojej ceste k splnenému snu a čo všetko predchádzalo jej letu do vesmíru v roku 2010.  
V prvých dňoch sa vo svojom novom prostredí vraj cítila neisto a nevedela, ako to ovplyvní jej výkon, ale prebudiť sa nie doma, v spálni, ale vo vesmíre je jednoznačne „Wow“ : )
Ako geologička bola ohromená nádherným a ničím neobmedzeným výhľadom z okna, obrovskými horskými reťazcami a pobrežnými líniami. Na palube Shuttle Discovery STS-131 strávila 15 dní. Podľa jej vlastných slov však pokračuje v snívaní ďalej a tvrdí, že sny majú byť veľké, len tak povedú k veľkým dobrodružstvám. „To, čo robíte vo svojich raných rokoch, vzdelávanie sa v tradičnom type školy je len základ. Použite tento základ, dobre si ho nastavte a potom buďte pripravení pokračovať v učení po zvyšok vášho života.“

Sympatická Dorothy sa na Slovensko veľmi teší a stihla už odpovedať aj na náš festivalový dotazník.

  • Ktorý je Váš obľúbený vynález a vynálezca?
    Oceňujem vytrvalosť a význam lietadla bratov Orvilla a Wilbura Wrightovcov. Taktiež som vďačná Robertovi H. Goddardovi – za vynález a vybudovanie rakety na tekuté palivo.
  • Kto Vás v živote motivoval, aby ste sa venovali vede a výskumu?
    Pán Jordan, môj učiteľ vedy v 8. ročníku ma požiadal, aby som prezentovala náš projekt o etanole iným študentom a učiteľom v Kalifornii. Bolo to vôbec prvýkrát, kedy som sa videla ako vedkyňa.
  • Čo Vám pomáha prekonávať výzvy a neúspechy?
    Určite to, že mám lásku a podporu mojej rodiny a priateľov.
  • Aké sú podľa vás najväčšie vedecké výzvy budúcnosti?
    V rámci letov  do vesmíru – dostať ľudí na Mars. Tu na zemi – poskytnúť vodu a  jedlo 7,5 miliarde obyvateľov našej zeme.


O Dorothy
Dorothy sa narodila v Colorado Springs do učiteľskej rodiny, v ktorej tradícií aj sama pokračovala ako učiteľka geológie a astronómie na strednej škole. Ešte ako dieťa, v deviatej triede, absolvovala vesmírny tábor  (Space camp) v Hunstville a odvtedy snívala, že jedného dňa bude súčasťou vesmírneho programu. Odvážny sen odložila kamsi stranou a popri behávaní maratónov svoje nekonečné nadšenie pre vesmír zanietene prenášala na študentov.  A bol to práve jeden z jej študentov, ktorý na hodine venovanej vesmírnym letom vzniesol typickú, zvedavú otázku ohľadom používania WC a kúpeľne vo vesmíre. Vtedy v rámci pátrania po odpovedi našla Dorothy na stránke NASA, aj informáciu o nábore učiteľov do astronautického výcviku. Vďaka obrovskému entuziazmu a dychtivosti po vesmírnom dobrodružstve, ktoré v nej od detstva živili obaja rodičia, uspela spomedzi viac ako 2 000 uchádzačov a získala vyhľadávané miesto v programe pre astronautov. V júni 2004 bola vybraná ako súčasť NASA a Astronautického zboru. Jej sen byť astronautkou sa nakoniec stal skutočnosťou v roku 2010, kedy bola po niekoľkých rokoch tréningu  a rozsiahlej odbornej príprave, ktorá zahŕňala aj pilotovanie lietadla, pridelená posádke STS-131  na palube Shuttle Discovery v rámci zásobovacej misie pre  medzinárodnú vesmírnu stanicu - International Space Station (ISS).  Misia trvala 15 dní.