Košice sa tešia veľkému záujmu

So skvelým programom nezaostávajú ani ostatné festivalové mestá, ktoré spájajú vedcov, výskumníkov a inovátorov z regionálnych univerzít, vysokých škôl, firiem a výskumných organizácií. Košice  sú každým rokom našou výzvou a tešia sa veľkému záujmu. Prinášajú čoraz väčšie množstvo vedeckých prezentácií a nadšencov vedy a výskumu. V Košiciach sa stretáva niekoľko významných univerzít: Technická univerzita v Košiciach, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Prešovská univerzita v Prešove a ústavy Slovenskej akadémie vied. Spolu vytvorili neuveriteľné množstvo prezentácií a to viac ako 70 vedeckých stánkov a 11 prednášok.

Prednášky priblížia témy ako sú lesk a bieda asistovanej reprodukcie v dnešnej dobe, existenciu mimozemšťanov medzi nami a čo dokážu kvantové počítače. Podrobnejšie sa pozrieme na problém turbulencie a prúdenia tekutín v organizme, objasníme si nielen jej neblahé prejavy, ale objavíme aký by bol svet bez turbulentných strašidiel.

Ponuka prezentácií vo vedeckých  stánkoch je široká. Prináša vedu a výskum priamo na tanieri. Chcete vedieť čo jete? Načo slúži označovanie výrobkov, ako rozoznáme kvalitu z pohľadu zloženia výrobkov a použitých prídavných látok? Prečo sa tieto látky vôbec používajú vo výrobe potravín a aký je ich dopad na výslednú kvalitu potravín a zdravie konzumentov? Návštevníci podujatia budú mať tiež možnosť otestovať si svoje schopnosti rozlišovať vône niektorých korenín, vo forme jednoduchého testu.

Nazriete do sveta baktérií, ktoré vedia byť zdraviu mimoriadne prospešné a možno na základe nových informácií zlepšíte i svoje zdravie. Čo tak vidieť svet ako ho nepoznáme? Zamrazíme spolu zázračnú vodu bez mrazu a uvidíme aj dúhu na mliečnom jazierku. Tiež sa presvedčíme, že aj poloprázdny pohár je stále plný.

Internet je dobrý sluha, ale zlý pán. Za používanie väčšiny stránok na internete neplatíme peniazmi, ale svojimi osobnými údajmi a záujmami. Preto je potrebné používať internet bezpečne a zodpovedne. V stánku Veľký brat sa pozerá sa dozviete čomu na internete dôverovať a čomu nie, ako si cez internet nájsť priateľa alebo partnera a či sú vzťahy cez internet reálne. Tiež si otestujete, ako vnímate čas a či naozaj čas na počítači tak rýchlo beží.

S výdobytkami fyziky a nanotechnológiami  sa stretávame v každodennom živote. Vedci v Košiciach Vám to dokážu prostredníctvom viacerých experimentov z oblasti fyziky, nanomateriálov a nanotechnológií.

Ekonóm je v každom z nás alebo tiež prečo je ekonómia ako veda dôležitá? Ktorí známi ekonómovia, podnikatelia a známe osobnosti ovplyvňujú smerovanie a rozmach biznisu v globalizovanej a digitálnej ekonomike? Ktoré celosvetovo známe spoločnosti a produkty prinášajú miliardové zisky? Ako plánovať osobné a rodinné financie?

Živé zvieratá, plazy a hady, zmrzlina vyrobená na počkanie. Svet parazitov, žabí sliz, autotronika, mechatronika, environmentálne domy a stavebníctvo. Čo je to šutrárium? Sú reakcie mozgu vždy presné? Aký je utajený život v pôde? Odpovede na tieto a ďalšie otázky prinesú vedci a výskumníci v OC Atrium Optima už 28. septembra 2018. 

Sprievodnou lokalitou neďaleko Košíc je Hvezdáreň Medzev. Kto je zvedavý na pozorovanie oblohy, či prehliadku planetária nenechajte si ujsť návštevu hvezdárne, program si pre vás pripravila dokonca na dva dni 27. – 28.9.2018.