Od malej idey po veľkú myšlienku – festival vedy ENV v Bratislave

Kúsok po kúsku, od nápadu k nápadu skladáme ako organizátori postupne celý program festivalu vedy - Európska noc výskumníkov v Bratislave. Nebolo tomu inak ani tento rok - sme vďační za každú prezentáciu, za každú skvelú tému prinášajúcu inšpiratívne výsledky vedy, výskumu a inovácií priamo k Vám. Nie je to ľahká úloha, no sme radi, že sa nám darí už 12 rokov vzdelávať, zabávať, nechať Vás skúšať, vidieť a počuť nové veci.

Bratislava – Stará tržnica, hlavné podujatie alebo inak miesto činu, to bude miesto kde Vás radi znova uvidíme už tento piatok 28.9.2018. Miesto kde s nami budete bádať, skúmať a objavovať. Niet pochýb, že o skvelých rečníkov a prezentácie tento rok nie je núdza.

Najväčším hajlajtom ENV18 bude jednoznačne hlavný rečník  Roey Tzezana, futurológ, ktorý nám v prednáške „Vládcovia budúcnosti: vládnutie vo veku umelej inteligencie a blockchain“ ukáže, že nie všetko je vo svete stratené a že veda a technológia majú potenciál zachrániť svet. Taktiež Vám odporúčame nenechať si ujsť prednášku zvedavého inžiniera Johna Holta zo  Space Research Centre, University of Leicester, ktorý nám povie viac o tom, akými nástrojmi sa získavajú dáta z vesmírnych kameňov a aké nové riešenia v tejto oblasti priniesol. Zo slovenských rečníkov spomenieme inovátora Štefana Kleina, ktorý bude hovoriť o budúcnosti dopravy. Európska noc výskumníkov, ako názov napovedá, bude vládnuť bratislavskej piatkovej noci a na pódium príde LATE NIGHT téma, ktorú odprezentuje slovenský vedec  Peter Celec,  prednosta Ústavu molekulárnej biomedicíny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. 

Okrem programu na pódiu v Starej tržnici a V-klube nájdete viac ako 80 vedeckých stánkov s interaktívnymi prezentáciami, mnoho nových výsledkov vedy a výskumu. Od kvantovej fyziky, cez alchýmiu až k modernej chémii, fyzikálne pokusy, superpočítače, netradičné rastliny a nevšedné materiály, to všetko a oveľa viac objaví každý návštevník počas prechádzky v Starej tržnici. 

Program v  Bratislave prináša aj obrovské množstvo sprievodných lokalít. Prednášky, workshopy, výstavy, či odborné diskusie nájdete na týchto miestach: V-klub , SNM – Prírodovedné múzeum, Kunsthalle, Lab.cafe, Galéria Archa, Panta Rhei  a Slovenské centrum dizajnu.

Z tých dobre známych spomenieme, V-klub kde nájdete spojenie nekončiacich chemických pokusov a prednášok, ktoré oslovia veľkých aj malých návštevníkov. Výber prednášok Vás prevedie témami ako: digitálna budúcnosť, rakovina, uchovávanie počítačových hier a ich využitie vo vzdelávaní, čítanie DNA a jeho význam pre naše zdravie, impérium kremíka, dizajn materiálového mikrosveta, SkyBat – robotický roj, či divadelná scéna a proces pre čarodejnice. SNM – Prírodovedné múzeum každoročne ponúka široké programové spektrum prehliadky, výstavy, prednášky, diskusie a dokonca  aj vedecké stánky na témy prírodných vied. Kunsthalle je staronovou lokalitou, jedinečným spôsobom predstaví výstavu Orly & holubice. Okrem prehliadky vás čakajú tiež kreatívne workshopy. Lab.cafe je miestom podnetných diskusií, prednášok a kreatívnych workshopov. Preskúmame spolu aké sú možnosti využitia kvantovej informácie v praxi, dozvieme sa viac o príbehu našich jašteríc a ich dobývaní kontinentov, ale aj to ako hovoríme v Bratislave. Galéria Archa prináša skvelý výber odborných diskusií: od popularizácie vedy, cez excelentný výskum až po biznis na univerzitách. Panta Rhei  sa už po niekoľký krát zapája do programu, prináša prednášky a diskusie na témy dizajn, život v stredoveku, či aký je obraz sveta v jazyku. Jednou z noviniek pre rok 2018 je lokalita Slovenské centrum dizajnu. Prináša workshop a prednášku o „virtuálnych cintorínoch“ a uchovávaní počítačových hier ako kultúrneho dedičstva. Privíta významného holandského výskumníka Jesse de Vos z Institute for Sound and Vision.

Ako sme sa snažili v krátkosti ukázať, program je bohatý a prináša jedinečnú ochutnávku z každej vedeckej témy. Neváhajte sa preto zastaviť a navštívte niektorú z lokalít v Bratislave!