Spoznajte čiarový kód života so SNM

V Slovenskom národnom múzeu (9:00 – 23:00) Vás celý deň čakajú prezentácie moderných metód a výsledkov vedných odborov prírodných vied formou zaujímavých predášok a vedeckých stánkov.

Hubárska sezóna je v plnom prúde, nie ste si istí, či poznáte svoje úlovky? Neváhajte a poraďte sa s odborníkmi na slovo vzatými v stánku - Huby okolo nás. Vieme o tých, ktoré sú pre Vás hrozbou, ale poznáme aj tie, ktoré liečia - Budeme sa liečiť hubami. Pálivé papriky chilli sú známe ako jedna z prvých zdomácnených plodín Ameriky, boli používané domorodými obyvateľmi na území dnešného Mexika pred viac ako 7500 rokmi. Odvtedy boli vyšľachtené do tisícov druhov nespočetných tvarov, farieb, veľkostí a úrovní pálivosti a tešia sa čoraz väčšej popularite. Ak máte odvahu ochutnajte niektoré z nich na vlastnej koži.

Spoznajte tajomstvá antropológie, paleontológie, mineralógie, botaniky a zoológie. Viete čo je to DNA barcoding alebo inak čiarový kód života? Predstavte si, že by každá rastlina, huba, chrobák, či iné zviera mali na sebe čiarové kódy, ktoré by ste mohli odfotiť mobilom a okamžite by ste vedeli, ako sa volajú, kde žijú, či sú jedlé alebo jedovaté a všetko ďalšie, čo by vás zaujímalo. Skutočnosť je taká, že každý živý tvor takýto kód v sebe má a dnes ho už vieme prečítať a všetky tieto informácie z neho získať. O tom, kde je tento kód ukrytý, ako ho čítame a využívame napríklad pri ochrane prírody, v boji s pytliactvom, či ilegálnou ťažbou dreva, ale aj v potravinárstve a medicíne sa dozviete na prednáške RNDr. Ivony Kautmanovej, PhD a Mgr. Elišky Gbúrovej Štubňovej.

Radosť z poznávania objavíte pri fyzikálnych chemických pokusoch. A v neposlednom rade, sa dozviete odpovede na otázky: Prečo je dôležité múzeum, čo skrýva vo svojich útrobách a čo sa v ňom deje? Na čo slúžia zbierky a ako ich môžeme využiť? Ale aj, aký význam majú vo svetle moderných technológii história a zbierky? To všetko si pre Vás pripravili vedci z Prírodovedného múzea SNM.