V Piešťanoch budú žiaci a študenti nasávať vedomosti od vedcov zo SAV

V rámci Európskej noci výskumníkov Vás pozývame na follow-up podujatie, ktoré organizujeme v spolupráci so ZSE a Elektrárňou Piešťany. Podujatie sa bude konať 10.11.2017 v renovovanej historickej budove elektrárne v Piešťanoch, Staničná 51, 921 01. Súčasťou podujatia budú tri vedecké prednášky a interaktívny stánok:

09:30-12:15 
Tím z Elektrotechnického ústavu SAV: Prednášky a interaktívny stánok

Prednáška: Supravodivé magnety, ktoré naozaj vládzu

V prednáške vedci vysvetlia supravodivosť a jej využitie v rôznych oblastiach: Predvedú a vysvetlia princíp levitácie supravodivých objektov v magnetickom poli a technické využitie tohto javu v doprave. Osvetlia potrebu využívania supravodivých magnetov pre MRI (pri zobrazovaní magnetickou rezonanciou) a popíšu problematiku konštrukcie fúzneho reaktora na výrobu „čistej“ elektrickej energie. Ten využíva princíp magnetickej levitácie pre udržanie super-horúcej plazmy vnútri reaktora mimo kontaktu s jeho povrchom.

Prednáška: Šetrivé polovodiče pre energetiku

Využitie nových polovodičových materiálov v energetike prináša obrovské úspory energie najmä pri jej výrobe a – na úplne druhom konci – pri jej spotrebe. Stačí spomenúť  slnečné (fotovoltaické) články na výrobu elektrickej energie, úsporné LED svetlá, či stále efektívnejšie a menšie nabíjačky. V prednáške nám vedci priblížia, ako tieto polovodičové súčiastky fungujú a ako sa vyrábajú. Popíšu, čo je to polovodič a ako si ho fyzici predstavujú. Vysvetlia ako funguje slnečný článok a ako sa dá ešte vylepšiť pridaním „chlpatého“ povrchu. Popíšu rozklad vody pomocou špeciálnych elektród a svetelného žiarenie pre generovanie vodíka ako paliva budúcnosti. Priblížia vám aj technológiu výroby polovodičových tranzistorov novej generácie pre obvody zdrojov s vysokou efektivitou.

Interaktívny stánok

V stánku, ktorý bude možné návštíviť počas celého podujatia (prihlásenie skupiny max. 30 študentov je možné tu), sa budete môcť dozvedieť viac o voľnom pohybe levitujúcich supravodivých objektov. Pri návšteve stánku si experiment budete môcť vyskúšať robiť sami.

10:30-11:15 
Vedecká prednáška - Kvantová kryptografia

Kvantová kryptografia

Šikovní vedci prišli s otázkou: Mohli by na seba dvaja ľudia nahlas rozprávať bez toho, aby im hocikto iný mohol rozumieť? Spolu sa nad tým zamyslíme a prídeme na to, že 

  1. sa to nedá pomocou nového vymysleného jazyka, pretože aj ten by sa počúvajúci postupne naučili. 
  2. jednou z odpovedí je je kryptografia s verejnými a tajnými kľúčmi, založená na tom, že niektoré úlohy je veľmi ťažké vypočítať.
  3. kvantové počítače (ktoré ešte nemáme) ale tieto úlohy budú schopné riešiť celkom rýchlo. 

Znamená to koniec šifrovania? Nie. Nakoniec uvidíme, ako sa sen o bezpečne utajených správach stáva skutočnosťou v tajomnom svete malinkých, rýchlo letiacich častíc - kvantovo previazaných fotónov. Budeme sa hrať so svetlom a ukážeme si, ako  sa pomocou nich dajú posielať naozaj tajné správy.

 

11:30-12:15 
Fyzikálna show Vedecký brloh – Svet Nikolu Teslu

Svet Nikolu Teslu

Tajomný svet svetla a  bleskov  ožije v priestoroch Elektrárne Piešťany  na počesť veľkého fyzika a vynálezcu Nikolu Teslu.  V rámci prezentácie  s pomocou Teslových transformátorov   budú predvedené ionizácie v sklenených bankách plnených rôznymi plynmi, plazmové gule a iontový motor.  Sériu pokusov bude sprevádzať pásmo o živote tohto geniálneho vedca.

Z dôvodu obmedzenej kapacity je potrebné sa na jednotlivé show registrovať.