Ak ste v poslednej dobe skladali nábytok z IKEA, tak viete, že najväčší vynález je akumulátorový skrutkovač

Férová Nadácia O2 bola založená v roku 2014 na podporu projektov, ktoré chcú meniť Slovensko k lepšiemu a urobiť ho vzdelanejším, inovatívnejším a otvorenejším. Podporuje projekty v týchto oblastiach: 

  • Inovatívne vzdelávanie mladých a formovanie kritického myslenia
  • Podpora zamestnanosti mladých
  • Podpora inovácií, kreatívnych nápadov a mladých podnikateľov
  • Podpora ľudských práv a hodnôt slobody, demokracie, ľudskosti, férovosti, transparentnosti a rozvoj kritického myslenia

 Tento rok v rámci špeciálneho grantu Sloboda nie je samozrejmosť Férová nadácia podporila 13 kreatívnych projektov, ktorých hlavným cieľom je rôznou formou mladej generácii pretlmočiť hodnotu slobody a demokracie, a to celkovou sumou takmer 40 000 EUR.  Na festivalové otázky nám odpovedal riaditeľ informačných systémov spoločnosti O2 Ján Vanovčan.

1. Čo považujete za najväčší vedecký alebo technologický objav 21. storočia?  

Ak ste v poslednej dobe skladali nábytok z IKEA, tak viete, že najväčší vynález je akumulátorový skrutkovač. Pre zvyšok sveta—kde IKEA nie je—je podľa mňa najväčším vynálezom dióda emitujúca modré svetlo: vynález sľubujúci dobré osvetlenie pre 1,5 miliardy ľudí, ktorí nemajú prístup k elektrickej sieti. Jej nízke nároky na napájanie umožňujú alternatívne zdroje energie, ako sú napr. solárne panely. [Mimochodom Nobelova cena za fyziku 2014]

2. Aké sú najväčšie výzvy súčasnosti, ktoré by mali vedci riešiť? 

Potom ako si politici a aktivisti uzurpovali právo na riešenie klimatických zmien sa vedci môžu vrátiť k riešeniu akútnych otázok: starnutie populácie nás stavia pred nástojčivý problém neurodegeneratívnych ochorení (Parkinson, Alzheimer).

3. Čo  je  podľa vás najväčšou vedeckou záhadou, ktorú sme zatiaľ nerozlúštili?  

Prečo je viac častíc ako antičastíc. A možno, čo je to tá dark matter.

FOTO: Archív O2 a Európska noc výskumníkov