Najväčším objavom 21. storočia je (zatiaľ) smart telefón: "Nemá konkurenciu v obrovskom spektre zmien a dôsledkov, ktoré vyvolal," myslí si rektor STU

Slovenská technická univerzita pripravila pre návštevníkov Európskej noci výskumníkov  v Bratislave 13 vedeckých stánkov. Hlavným motívom nášho programu sú témy spojené  ekológiou a ochranou životného prostredia, aj preto má z našich 7 fakúlt najväčšie zastúpenie Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, ktorá pripravila 7 tém: od odpovede na otázku, čo sa skrýva za vôňou zdravého lesa, cez vysvetlenie rozdielu medzi drogami a liečivami spojené s ukážkami zdravej chémie, až po problematiku mikroplastov a prezentáciu unikátneho objavu v komposte plne rozložiteľného bioplastu. Okrem chemikov však budú môcť návštevníci stretnúť aj našich informatikov, elektrotechnikov, či architektov. Srdečne pozývame!

Slovenská technická univerzita v Bratislave  je podľa svetových rebríčkov najlepšia technická univerzita na Slovensku a tretia najlepšia technika  v rámci SR a ČR. V desiatkach výskumných laboratórií a vedeckých ústavoch pôsobia špičkové výskumné tímy, ktoré ročne riešia stovky výskumných projektov základného výskumu a tiež projekty zmluvného výskumu pre priemyselnú prax. Absolventi STU patria medzi najžiadanejších a najlepšie odmeňovaných zamestnancov na trhu práce. Novým rektorom STU je od roku 2019 profesor Miroslav Fikar – jeho hlavnou misiou je internacionalizácia slovenskej vedy a výskumu na univerzite. Ako odpovedal na naše tri festivalové otázky?

1. Čo považujete za najväčší vedecký alebo technologický objav 21. storočia?  

Smart telefón. Nemá podľa mňa zatiaľ konkurenciu v obrovskom spektre dôsledkov a zmien, ktoré vyvolal – od technických, cez psychologické, až po politické, a ani v škále, ktorou sa rozšíril: za jednu dekádu sa dostal do rúk už viac než 6 zo 7 miliárd ľudí, čo je viac, než koľko ich má prístup k tečúcej pitnej vode. Každopádne, 21. storočie zatiaľ netrvá až tak dlho, najväčšie objavy preto ešte len prídu.

2. Aké sú najväčšie výzvy súčasnosti, ktoré by mali vedci riešiť? 

V technologickej oblasti je to rozvoj umelej inteligencie. V prírodných vedách lepšie pochopenie vesmíru. 

3. Čo  je  podľa vás najväčšou vedeckou záhadou, ktorú sme zatiaľ nerozlúštili?  

Ako vznikol vesmír?  

FOTO: Archív STU