Veda bez hraníc - "Hoci sme pomerne malá krajina, kapacity vedecké tu naozaj máme a dovolím si tvrdiť, že svetových rozmerov." - Ľubomíra Tóthová

Zmenila sa Vaša náplň práce v posledných dňoch v súvislosti s COVID-19?

Áno aj nie. Náplň práce ako taká sa mi zatiaľ v súvislosti s COVID-19 nezmenila, skôr sa zmenil spôsob akým pracujeme. Sme ústav a laboratórium, ktoré je orientované aj na experimenty na zvieratách. Keďže moje projekty bežia a povolenia na prácu s nimi sú časovo obmedzené, snažíme sa v našej práci pokračovať. Pokiaľ ide o výučbu a študentov, zmenili sme spôsob učenia na dištančnú formu. S kolegami pripravujeme videokomentáre k jednotlivým prednáškam a sme k dispozícii prostredníctvom mailu/skypu, ak by mali záujem študenti s nami konzultovať učivo. Samozrejme, všetko robíme s maximálnym možným ohľadom na nariadenia. Naše pravidelné stretnutia a diskutovania výsledkov s kolegami realizujeme cez mail, prípadne si telefonujeme. Vždy sa s kolegami dohodneme, kto z nás v daný deň potrebuje prísť, príde, a ten, kto môže svoje dáta spracovať na „home-office“, ostane doma.

Ako prebieha Váš deň v práci v dnešných dňoch?

V laboratóriu pri práci sa zásadne zmenilo len to, že bez študentov a s kolegami na „home-office“ je tu obrovské ticho :), čo väčšinou u nás nie je zvykom. Takže ráno prídem, prichystám si veci, ktoré sú potrebné pre začatie experimentov na tento deň, a potom... pracujem ako každý iný deň, len v tichšej atmosfére. 

Máme na Slovensku dostatočné kapacity na to, aby sa aj vedeckí pracovníci dokázali zapojiť do boja proti koronavírusu?  

Samozrejme, hoci sme pomerne malá krajina, kapacity vedecké tu naozaj máme a dovolím si tvrdiť, že svetových rozmerov. Virologický ústav SAV aj samotné Biomedicínske centrum SAV sú toho dôkazom. Participujú na medzinárodnej úrovni pri výskume koronavírusu a tiež sa zapojili do testovania. A samozrejme nie sú jediní... Aj my na ústave sme pripravení pomôcť, ak budú potrební ďalší ľudia pri testovaní alebo odberoch vzoriek. Zatiaľ táto situácia nenastala, tak pracujeme na projektoch, ktorých riešenie je tiež potrebné.

Aký dopad bude mať podľa vás súčasná kríza na vnímanie vedcov, dôležitosti výskumu a vedeckej práce a potreby investovať do vedy z hľadiska verejnosti a ľudí na Slovensku?

Budem optimista a verím, že keď sa aj vďaka vedcom podarí zažehnať túto krízu, ich vážnosť stúpne. S ohľadom na veľké množstvo hoaxov v tejto dobe, verím aj v to, že ľudia budú viacej dôverovať vedeckým faktom a vysvetleniam. Je preto na nás vedcoch, aby sme si na to každý z nás vyhradili aspoň kúsok času a popularizovali vedu. Nielen vlastné výsledky práce, ale mali by sme prezentovať a upozorňovať aj na iné dôležité aspekty nášho života, či už ohľadom klimatických zmien, očkovania, a iných.

Čo je podľa Vás najdôležitejšie, aby ľudia v dnešných dňoch robili/nerobili?

Myslím si, že je veľmi dôležité si zachovať chladnú hlavu aj v tejto ťažkej situácii. Takisto, viac ako inokedy, je dôležité myslieť na druhých a nebyť sebecký. Ak Vám to situácia dovolí, treba ostať doma a neohrozovať zbytočne iných ľudí. Zároveň je potrebné dodržiavať aj ostatné nariadenia a veriť relevantným inštitúciám. Aspoň tí, ktorí majú možnosť si doma oddýchnuť, nech sa venujú svojmu fyzickému aj psychickému zdraviu. Možno práve teraz je ten čas, aby sa každý zamyslel nad tým, kedy naposledy bol napríklad na preventívnej prehliadke. Dúfam, že ľudia začnú viacej dbať o svoje zdravie aj po skončení samotnej pandémie. Na to na Slovensku často zabúdame, teda keď vychádzam z údajov koľko ľudí naozaj na preventívne prehliadky chodí. V neposlednom rade tým, že v posledných rokoch sme žili vo veľmi rýchlej dobe, je tu priestor tráviť čas s rodinou. Verím, že to bude prínosné pre všetkých :).

Aký vedecký experiment by ste odporučili deťom, ktoré sú doma? 

Naše deti najviac samozrejme bavia experimenty, kde sa niečo deje. Veľa experimentov už bolo spomínaných v médiách a ťažko vybrať jeden konkrétny. Záleží aj na tom, či deti zaujíma skôr hudba, technika, biológia, či iné. Pre každé dieťa, myslím, sa dá nájsť niečo. Zaujímavé sú experimenty s práškom do pečiva, prípadne suchým ľadom. Ale zaujímavé sú aj experimenty s vytváraním zvukov, melódií a rôznych jednoduchých hudobných nástrojov. Návody sa dajú nájsť na Youtube, internete aj v knižkách, naše deti si obľúbili knihu Malý vedec s vydavateľstva Edika. Ale skvelých  vedeckých kníh je samozrejme viacej.

ĽUBOMÍRA TÓTHOVÁ pôsobí na Ústave molekulárnej biomedicíny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. 

Foto: Ľubomíra Tóthová