Spoznajte ďalšie Európske Noci výskumníkov!

Európska noc výskumníkov sa nenazýva európskou len tak. Tradične sa koná v niektorých európskych krajinách od roku 2005, Slovensko sa pridalo v roku 2007. Poďme sa teda spoločne pozrieť na to, ako to na iných európskych Nociach vyzerá a, inšpirovať sa zahraničnou kreativitou. 

Noc výskumníkov je všade v Európe!

V Belgicku sa Noc výskumníkov pomaly podobá filmom - koná sa totiž v prírodovednom múzeu v Bruseli. Niektoré časti programu, ako napríklad pozorovanie svetelnej šou polárnej žiary, sa  presúvajú aj do miestneho planetária.  
Počas Noci si deti vyskúšajú napríklad chromatografiu zelených rastlinných farbív či sa budú snažiť zapojiť úplne všetky zmysly na to, aby dokázali vnímať lesný ekosystém. Okrem hlavných aktivít a rôznych workshopov, ako je napríklad kuchársky, je celý večer sprevádzaný diskusiami s vedkyňami a vedcami, ktorým boli pridelené financie z projektu MSCA. Akcie Marie Skłodowska-Curie sú súborom významných výskumných štipendií vytvorených Európskou úniou - Európskou komisiou na podporu výskumu v Európskom výskumnom priestore.

V Európe nezabúdame ani na Stredozemné more, ktoré je najnavštevovanejším na svete. Izolované, s priveľkým množstvom soli, vytvorilo sa milióny rokov dozadu pri formovaní Álp a jediný kontakt s ďalšími slanými vodnými plochami nachádza cez Gibraltár. Obrovské plavidlá s tovarom brázdia jeho vody, je živnou pôdou pre lokálny rybolov a elektrárne. Toto využívanie však má svoje dôsledky: masové úhyny morských korytnačiek, riziko vyhynutia atlantického tuniaka a mnohé ďalšie. Všetky tieto problémy budú priamo s vedcami diskutované na Mednight, zdieľanej štátmi ako je Španielsko, Grécko, Cyprus a Malta. 

V Rakúsku sa počas Európskej noci výskumníkov budú snažiť zlomiť svetový rekord v počte ľudí, ktorí v domácom prostredí izolovali DNA z jahody. Zapájať sa môžu malí výskumníci z celého sveta, vrátane Slovenska,  stačí priložiť fotodokumentáciu pokusu. Rovnako je pre všetkých pripravené online kino s filmami z Graz University of Technology napríklad o najstarších žijúcich organizmoch na zemi, cyanobaktériách. 

V Dánsku sa počas dní otvorenej vedy uskutoční aj SESAM festival, ktorý sa zameriava nielen na približovanie vedy deťom, ale aj na udržateľnosť a zelenú ekonomiku. Vedci budú prezentovať pestré mestské alternatívy záhrad, ako je napríklad vertical farming, čiže farmárčenie na vertikálnych poliach v mestách, neinvazívnu úpravu mestských dodávateľských reťazcov a takisto napríklad správne spracovanie odpadu. Festival je zameraný aj na spopularizovanie odborov STEMu a na poukázanie na to, ako nám veda a technika môže pomôcť vyriešiť ekologické problémy okolo nás. 

V Malte sa tohtoročný festival vedy bude konať pod heslom “sowing seeds”, teda zasievame semienka - či už ide o pestovanie, alebo obrazné podnecovanie nadšenia pre vedu v deťoch. Tento  rok sa na festivale bude prednášať napríklad o ADHD a University of Malta bude prezentovať svoje výsledky pri vytváraní responzívnej prostetickej ruky pre ľudí s amputovanou končatinou. Rovnako sa už tradične bude v domácich podmienkach extrahovať DNA z jahôd. 

Noc Naukowcow - Poľsko 

Aj naši poľskí susedia sa zapájajú do Európskej noci výskumníkov! A to hneď na viacerých miestach! Vrámci Malopoľskej noci výskumníkov budú deti namiesto klasickej výtvarnej súťaže pripravovať projekt zhotovený výlučne z recyklovaného materiálu. Poznaňská Noc výskumníkov sa zas bude niesť v duchu hesla “vo vede je nádej”, aby si mladí ľudia uvedomili, že veda je zdroj sily, inovácií a príležitostí a tiež sa chceli stať hrdinami zajtrajška. 

O týždeň sa môžete tešiť na ďalšiu nádielku pestrých cudzokrajných Nocí. Ak máte dušu cestovateľa a chceli by ste sa zapojiť do našej vedomostnej súťaže o európskych Nociach, sledujte nás na našom instagrame @europska_noc_vyskumnikov, kde v stories pravidelne uverejňujeme drobné súťažné otázky o európskych Nociach. Súťažíme o také zaujímavé ceny, ako sú napríklad tričká alebo ceruzky! :) M.