Microsoft

Európska noc výskumníkov je projekt na podporu výskumu, vývoja a inovácií. To sú témy blízke Microsoftu, ktorý inovuje v mnohých oblastiach a aktívne podporuje v inováciách aj iných. Vo svojom programe Microsoft for Startups pomáha startupom rásť, na slovenských aj českých školách pomáha modernizovať proces vzdelávania a aktívne pracuje na mnohých projektoch, kde inovácie podnecujú udržateľnost. 

Stánok Microsoftu bude preto zameraný na inovácie a udržateľnosť. O udržateľnosti Vám porozpráva Alex Mitro vo svojej prednáške a o podpore inovacií prídu porozprávať startupy v našom programe. 

Ak by ste mali vybrať jednu aktivitu, ktorú si môže každý osvojiť a pravidelne začať vykonávať, aby zmiernil dopady klimatickej krízy, ktorá by to bola?


Alex Mitro: Ja som zacal v januári tohto roku aktívne využívať Bike share. Mám už na ňom najazdených 390km. Kedže biky nie sú elektrické, mám dobrý pocit, že robím niečo pre seba a aj pre planétu. 

Ľubomír Bandžuch: Každý z nás má iné možnosti, o to viac je dôležité, aby sme medzi sebou zdieľali dobré príklady z praxe z rôznych oblastí a vzájomne sa inšpirovali. Či iž je to optimalizácia spotreby energie, nakladanie s odpadom či investovanie do vratných a obnoviteľných obalov.  

Vladimíra Činčúrová: Technologická rovina: startupy majú k dispozíci dedikovaný technický team, ktorý im vie pomocť s technickými otázkami. Startupy majú taktiež od nás prístup k Azure creditom až v hodnote 150 000 USD a ďalším licenciám ako Microsoft Teams | Microsoft 365 | GitHub Enterprise | Visual Studio | Microsoft Azure | Microsoft Dynamics 365 | Microsoft Power Platform. 

Ktorý technologický objav alebo inovácia môže v súčasnosti pomôcť k záchrane životného prostredia?


Alex Mitro: Osobne držím palce nášmu Microsoft Research v ich snahe vyvinúť vodíkové napájacie články pre naše dátové centra a tým odstrániť dependenciu na energiu vyrobenej z nafty. Hydrogen fuel cells could provide emission free backup power at datacenters, Microsoft says | Innovation Stories.

Ľubomír Bandžuch: Klimatickú zmenu bohužiaľ nevyrieši ľahko žiadny technologický zázrak, ale veľký podiel má najmä zmena myslenia ľudí. Premýšľame o tom, či a koľko vecí musíme vlastniť, staviame energeticky úspornejšie budovy a domy, využívame vo väčšej miere elektrinu z obnoviteľných zdrojov, ale start-upy skúšajú aj vysávače CO2 z atmosféry. To všetko má už teraz pozitívny vplyv na ochranu životného prostredia.  

Vladimíra Činčúrová: Business rovina – startupom taktiež pomáhame s nadviazaním obchodných spoluprác s našimi zákazníkmi. Taktiež startupy podporujeme marketingovo (GTM) či pri vstupe na nový trh a expanziách.