Dostatočné povedomie o dôležitosti vedy je pre rozvoj celej, na poznatkoch založenej ekonomiky, kľúčové

Prečítajte si pútavý rozhovor s Prof. RNDr. Jánom Turňom, CSc,  riaditeľom Centra vedecko-technických informácií SR a Prorektorom pre informačné technológie Univerzity Komenského v Bratislave.

Tento rok ste sa prvýkrát stali spoluorganizátorom Festivalu vedy - Noc výskumníkov. Čo Vás k tejto spolupráci viedlo a aké výsledky od nej očakávate?
Centrum vedecko-technických informácií Slovenskej republiky sa popularizácii vedy aktívne venuje už od roku 2007, kedy bolo v rámci našej organizačnej štruktúry zriadené Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky na Slovensku (NCP VaT). Poslaním NCP VaT je najmä koordinovať popularizačné aktivity na Slovensku, samo však realizuje množstvo pravidelných činností súvisiacich s propagáciou vedy a techniky. Ide napríklad o organizovanie pravidelných podujatí Vedecká cukráreň (pre dospievajúcu mládež), Veda v centre (vedecká kaviareň určená pre širokú verejnosť), či organizačné zabezpečovanie Týždňa vedy a techniky na Slovensku v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. V spolupráci so Slovenskou akadémiou vied a RTVS tiež pripravujeme už niekoľko rokov cyklus popularizačných filmov Spektrum vedy. CVTI SR zabezpečuje aj prevádzku Centrálneho informačného portálu pre výskum, vývoj a inovácie, ktorého samostatná časť je venovaná práve popularizácii vedy a techniky.
Sme preto radi, že od tohto roku sme oficiálnym spoluriešiteľom projektu „Science festival Researchers` Night in Slovakia 2013“ podporeného  v rámci 7. rámcového programu EÚ (i keď podujatie sme finančne podporovali už aj v predchádzajúcich rokoch), ako jedného z najprestížnejších a veľmi významných popularizačných podujatí na Slovensku. Veríme, že sme tým odštartovali dlhoročnú tradíciu a podujatie budeme môcť významne podporovať, najmä vďaka zdrojom z nášho národného projektu „PopVaT – Popularizácia vedy a techniky na Slovensku“, aj v ďalších rokoch.

Čo pre Vás osobne tento projekt znamená?
CVTI SR implementuje množstvo národných projektov spolufinancovaných prostredníctvom Operačného programu Výskum a vývoj a medzinárodných projektov z Operačných programov Stredná a Juhovýchodná Európa. Projekt Noc výskumníkov je pre nás vstupnou bránou aj do rámcových programov EÚ. Významný je najmä fakt, že sa jedná o celoeurópsku iniciatívu, ktorej je Slovensko najmä vďaka koordinátorovi projektu, združeniu SOVVA, neoddeliteľnou súčasťou.  Podujatie si za šesť rokov získalo pevné a dôležité postavenie v popularizačných aktivitách na Slovensku, ako aj priazeň mladých i starších vedeckých nadšencov, ale i širokej verejnosti.

Za svojich 6 rokov existencie sa festival stal naozaj veľkým podujatím s minuloročnou účasťou 160 000 divákov. Čím podľa Vás začala veda oslovovať širokú verejnosť? 
Myslím, že je to zásluhou viacerých iniciatív zameraných na zvyšovanie povedomia širokej verejnosti a mládeže o vede a technike, ktoré boli v posledných rokoch na Slovensku rozbehnuté. Rovnako sa postupne mení aj prístup samotných vedcov, ktorí si začínajú uvedomovať nutnosť svoje vedecké aktivity, a najmä výsledky nadobudnuté výskumno-vývojovou činnosťou, aktívne prezentovať. Do budúcna sa však musíme snažiť mobilizovať na popularizačné aktivity na Slovensku ešte viac zdrojov, keďže dostatočné povedomie verejnosti o dôležitosti vedy je kľúčovým pre jej ďalší rozvoj. Môžeme sa v tomto inšpirovať napríklad aj v susednej Českej republike, kde bola v rámci aktuálneho programovacieho obdobia štrukturálnych fondov EÚ na komercializáciu a popularizáciu vedy vytvorená samostatná prioritná os v rámci operačného programu výskum a vývoj pre inovácie.

Ako hodnotíte posledný ročník festivalu?
Určite ako veľmi úspešný, o čom svedčia štatistiky návštevnosti a ohlasy odbornej i širokej verejnosti. Je potešujúce, že podujatie je každým rokom väčšie a zaujímavejšie a verím, že tomu tak bude i v tomto roku.

Prečo je podľa Vás dôležité propagovať vedu?
Ako som už naznačil, dostatočné povedomie o dôležitosti vedy je pre jej rozvoj, ako aj rozvoj celej, na poznatkoch založenej ekonomiky, kľúčové. Len ak bude verejnosť presvedčená o význame a postavení vedy pri zabezpečovaní nášho ekonomického rozvoja, bude vôľa zvyšovať výdavky na výskum a vývoj aj v časoch hospodárskeho útlmu, ktorému v týchto rokoch v Európe čelíme. Slovensku žiaľ už dlhodobo patria v rebríčkoch výdavkov na výskum a vývoj ako podielu na HDP posledné priečky v rámci krajín EÚ i OECD. Rovnako dôležité je motivovať mladú generáciu pri rozhodovaní sa o svojej budúcej kariére v prospech prírodných a technických vied, čo jednak prispeje k znižovaniu nezamestnanosti mladej generácie (keďže v prípade množstva odborných pozícií je i dnes nedostatok kvalifikovaných expertov), ako aj k intenzívnemu rozvoju našej znalostnej  ekonomiky, čo je dnes a bude i v budúcnosti kľúčové.

Aký má slovenský výskum potenciál v porovnaní so zahraničím? Kde vidíte silné stránky slovenského výskumu?
Určite aj na Slovensku máme množstvo skvelých výskumných tímov, ktoré sú konkurencieschopné v celosvetovom meradle. Úspechy dosahujeme v oblastiach ako sú informačné a komunikačné technológie, biotechnológie, či nové materiály. Na tieto oblasti, kde existuje dostatočný potenciál, by sa podľa môjho názoru mala sústrediť aj väčšia podpora z verejných zdrojov. Ako malá krajina si nemôžeme dovoliť podporovať plošne všetky vedné oblasti, aj tie, v ktorých neexistuje kritická masa vedeckých pracovníkov a dostatočný potenciál na dosiahnutie špičkových výsledkov. Na druhej strane je potrebné motivovať aj samotných vedeckých pracovníkov, aby svoje výskumné aktivity a najmä dosiahnuté výsledky aktívne propagovali. Rovnako je potrebné venovať dostatočnú pozornosť aj zabezpečovaniu ochrany duševného vlastníctva a jeho komerčného zhodnocovania v spolupráci s priemyselným sektorom (tzv. transfer technológií), čo v konečnom dôsledku môže pre výskumné inštitúcie generovať významné finančné zdroje na ďalšiu výskumnú činnosť.