Európska noc výskumníkov opäť pritiahla tisícky divákov!

Európska noc výskumníkov sa tradične uskutočnila v posledný septembrový piatok a po 15. raz sme na Slovensko priniesli festival vedy plný ukážok, pokusov a interakcií s vedcami.

Hlavný program opäť priniesol netradičné Online štúdio s ukážkami a vizualizáciami, ktoré ste si mohli pozrieť poas celého dňa od 9.00 do 21.00. Doobeda sa predstaila napríklad Genetika na kolesách alebo ste si mohli pozrieť pokusy z Vedeckého kuriéra Chemik detektív či  pokusy vedcov z Materiálovotechnologickej fakulty STU. Matematiku priblížil Zbyněk Kubáček z Univerzity Komenského a o lišajníkoch porozprávala Anna Bérešová zo Slovenskej akadémie vied. 

Popoludňajší program od 13.00 odštaroval diskusiami, v rámci ktorých sme sa rozprávali o tom, aké je úžasné byť výskumníčkou, aká energetická budúcnosť nás čaká či ako vplýva veda na tvorbu politík. 

Od 16.00 sme odštartovali ďalší blok interatívnych prezentácií, v rámci ktorého mayskú civilizáciu predstavil Milan Kováč z Univerzity Komenského a o keramike a jej budúcnosti porozprával Tamás Csanádi zo Slovenskej akadémie vied. Zo Slovenskej akadémie nám o naštrbenej dôvere porozprával Jakub Šrol a Pavol Čekan z MultiplexDx predstavil 10 najväčších objavov biomedicíny. V rámci poslednej prezentácie ste si mohli pozrieť ako fungujú neurónové siete a na čom je založené hĺbkové učenie. Na zdravie sme sa pozreli z rôznych uhlov a oblastí počas celého popoludnia s vedcami zo Slovenskej akadémie vied. Do programu Online štúdia sa zapojilo 36 vedcov. 

Záznamy z Online štúdia si môžete pozrieť na tomto odkaze. 

Veda bez hraníc po druhýkrát sprostredkovala kontakt slovenských vedkýň a vedcov s divákmi prostredníctvom webinárov. Počas celého týždňa od ste mali možnosť priamo sa zapojiť alebo len sledovať prezentácie výskumníkov. Uskutočnilo sa 16 prezentácií a predstavilo sa 21 vedcov. 

Záznamy z Vedy bez hraníc si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Online program sa tešil veľkému záujmu a zaznamenali sme viac ako 20 000 zhliadnutí. 

Po druhýkrát sme pripravili aj program pre školy - mohli sa zapojiť do aktivity Navštív svoju školu-Spoznaj svojho vedca a do Vedeckého kuriéra

V rámci Navštív svoju školu-Spoznaj svojho vedca sa uskutočnili prezentácie slovesnkých vedcov na základných a stredných školách - či už online formou alebo aj fyzicky. Tešíme sa z veľkého záujmu zo strany  škôl aj vedcov, pričom sme zorganizovali program pre 92 škôl, čo predstavuje dvojnásobok prezentácií oproti minulému roku. 

Vedecký kuriér tiež zväčšil svoj dosah v porovnaní s minuloročným prvým rokom. Pripravili sme 4 typy vedeckých setov - z biológie, chémie, fyziky a z oblasti hĺbkového učenia. Doručili sme Viac ako 500 balíčkov Vedeckého kuriéra na takmer 400 škôl po celom Slovensku

Tento rok sa nám napriek pandémii podarilo zorganizovať aj sprievodné podujatia v troch hvezdárňach - v Hurbanove, Leviciach a Medzeve, kde sa návštevníci mohli zapojiť do pozorovania oblohy či vypočuť si zaujímavé prednášky. 

Neodmysliteľnou súčasťou Noci výskumníkov boli aj súťaže - výtvarná súťaž pre žiakov a študentov a fotosúťaž pre všetkých divákov. Vyhodnotenie súťaží si môžete pozrieť na tomto odkaze. 

Ďakujeme všetkým divákom aj zapojeným výskumníkom a už teraz sa tešíme na Európsku noc výskumníkov 2022!