LEGO na Noci výskumníkov

História Lega 

Lego - hračka známa tým, že dieliky našich rodičov úplne spokojne zapadnú s tými novými - je svetovo známa hračka, ktorá vznikla koncom roku 1949. Pôvodná firma vyrábajúca hračku pod týmto akronymom však začala svoju produkciu už roku 1932 v Billunde, malom mestečku v strede Dánska. Leg godt, odkiaľ skratka pochádza, v preklade z dánčiny znamená “hraj sa dobre”.  

Lego so svojím svojským tvarom a zapadajúcou mechanikou bolo uvedené do tvarovej dokonalosti až  v roku 1958. V rovnakom roku bolo aj patentované. Kocky sa originálne vyrábali z acetátu celulózy, čo bola inovatívna novinka oproti klasickým dreveným stavebniciam – no správny materiál na výrobu tejto ikonickej stavebnice našli až o 4 roky neskôr. Stal sa ním akrylonitril-butadién-styrén, čo je v dnešnej dobe už bežný termoplastický polymér. 

To, čo tejto hračke prinieslo obrovskú konkurenčnú výhodu, je rôznorodosť jej využitia. Línia Lego Duplo, ktorej produkcia začala v roku 1969 a jej dieliky sú niekoľkonásobne väčšie ako bežná stavebnica, je plne kompatibilná s kockami štandardnej veľkosti. V prípade, že by sme chceli zložiť šesť kociek 2x4, existuje cez 900 miliónov spôsobov, ako to spraviť. Je to síce podstatne menej ako počet spôsobov, koľkými vieme rozhádzať Rubikovu kocku (43 triliónov) alebo počet rôznych konfigurácií šachovnice, ktoré existujú (mimochodom, je ich o veľmi slušný počet viac, ako je atómov v pozorovateľnom vesmíre), predstavte si však, že doma nemáte šesť, ale dvesto, tristo či päťsto takýchto kociek. To už dáva vcelku slušné možnosti na hranie sa všetkými spôsobmi, nie? 

Jedna z výhier v súťaži.

Lego kocky sú od septembra 2008 navrhované pomocou špeciálneho softvéru, kde sú podrobené stresovej a tlakovej analýze. V roku 2012 inžinieri z Open University v Británii vypočítali, že výška veže potrebnej na zničenie spodného dieliku váhou ostatných by musela byť aspoň 3,5 kilometra. Tolerancia rozdielov v rozmeroch je menej ako 20 mikrometrov, aby sa náhodou nestalo, že dieliky spolu nebudú držať. Podľa oficiálnych údajov Lega zhruba 18 kociek z milióna neprejde testami farby (očividné odchýlky od pôvodných farieb sú zakázané) alebo rozmerov. Vyrábajú sa aj u našich susedov – v Maďarsku, v nie až tak vzdialenej Nyíregyházi. 

Spomedzi najznámejších súprav Lega vyniká už spomínané Duplo, určené pre menšie deti, Lego City, ktoré dopĺňa líniu mesta od roku 1973 a Lego Technic, pomocou ktorého dokážete vytvoriť funkčné, motorom poháňané repliky reálnych strojov už cez 40 rokov. 

Ceny najdrahších štandardne vyrábaných Lego setov sa pohybujú pri tisíckach eur, drobné figúrky zoženiete už za jedno. My sme sa rozhodli ísť zlatou strednou cestou a do našej výtvarnej súťaže sme zohnali nádherné tematické stavebnice, ktoré si môžete pozrieť tu. A ako sa zapojiť? Stačí nakresliť pohľadnicu svojmu obľúbenému slovenskému vedcovi alebo vedkyni, poslať ju a si v hre! podrobné pravidlá a prihlášku nájdeš tu :) M. 

 Zdroje obrázkov sú tu a tu