Noc výskumníkov po celej Európe!

tohtotýždňovom článku sa dozviete o tom, že Noc výskumníkov nie je výlučne prírodovedná, v ktorej krajine sa stretnete s 3D tlačou a kde považujú vedu za úzko spätú s umením. 

Noc výskumníkov - Francúzsko 

Vo Francúzsku prebieha noc výskumníkov v 12 mestách. Koná sa naozaj pod rúškom tmy a výskumníci sú podporovaní, aby všetkými možnými aj nemožnými spôsobmi prezentovali svoju prácu. Napríklad, návštevníci majú možnosť v miestnosti s úplnou tmou si vypočuť rozprávanie výskumníkov o ich práci, vyskúšajú si výskumnícky “speed-dating”, kde sa budú vystupujúci rečníci striedať každých  8 minút alebo spolu so scenáristmi a režisérmi napíšu vlastný príbeh výskumníka. 

Francúzska Noc výskumníkov.

Noc výskumníkov - Slovinsko 

Každý sa počas horúcich letných dní rád okúpe... Vďaka Európskej noci výskumníkov sa z vás však v Slovinsku môže na pár dní stať naozajstný vedec! Organizátori zapájajú širokú verejnosť pomocou kufríka s príručnými analyzátormi kvality vodných plôch a vyzývajú všetkých kúpačov, aby im pomohli otestovať, či je ich obľúbená vodná plocha vhodná na kúpanie. Aj takto môže vyzerať veda pre občanov.  

V Novej Gorici budú testovať kognitívne evokovaný potenciál ako dôsledok lingvistického spracovania vizuálnych a auditívnych podnetovSakadické, teda preskakovacie pohyby očí pri čítaní súvislého textu zas širokej verejnosti otvoria svoje tajomstvá a ukážu, akým spôsobom súvisia s s gramatickou stránkou jazyka. Ďalej sa budú Slovinci zameriavať na 3D tlač a vytváranie augmentovanej reality či workshop z 19.storočia. 

Nemenej podstatná je aj ekologická stránka vedy  - problém znečistenia ovzdušia je ilustrovaný otázkou - ako máme zistiť, ž čoho sme varili polievku, so zaviazanými očami? Dešifrovať znečistenie je päťchodová večera. A keďže je Slovinsko aj známa vinárska oblasť, niekoľko workshopov sa bude zaoberať typickými kvalitami vína - jeho chuťou, pôvodom či vôňou. 

Bulharsko 

Noc výskumníkov je v Bulharsku poňatá viac umelecky. Okrem neformálnych stretnutí s bulharskými vedcami je pre návštevníkov pripravený aj hudobný program a veľká súťaž modelov na tému úspory energie v domácnostiach, výtvarná súťaž Zeme o 200 rokov a multimediálna súťaž o krásach lokálnej prírody. Výtvarné súťaže majú všetky Noci výskumníkov spoločné, no v Bulharsku sa bude kresliť aj na tému Zem taká, ako ju milujem. 

Cyprus 

Brainy a Genie sú zelenými maskotmi podujatia od roku 2016. Rovnako stabilne sa Noc výskumníkov na Cypre venuje eko témam. Aj tento rok je hlavnou myšlienkou podujatia digitálny a zelený vek. O maskotoch Brainy a Genie sa napíše isto nemalý počet príbehov, veď vyhlasovaná súťaž je literárna a diela majú byť situované do digitálneho a zeleného veku, ktorý Brainy a Genie spoločne poznávajú. Na Cypre sa nezabúda ani na európsky kútik, kde sa návštevníci majú možnosť dozvedieť o podpore vedy a inovácií v Európe. 

LEAF – Taliansko  

Heslom tejto tohtoročnej Európskej noci výskumníkov je LEAF, čo je skratka z anglickej verzie motta “pomôžme uzdraviť budúcnosť planéty”. Logom mohol byť, samozrejme, iba zelený list, ktorý symbolizuje vitálnosť a jeho schopnosť pohybovať sa vo vetre rovnako ako reakcie vedcov na nové výzvy, ktoré vždy flexibilne zvládajú. Tento vedecký strom prerastie svoje korene až do pätnástich talianskych miestÚstrednou témou je Zelená dohoda Európskej únie a hlavnou myšlienkou celého podujatia je heslo: : ľudským spôsobom sprístupniť vedecké pokroky pre každého. 

Nezabúdajte sa zapojiť do našej instagramovej súťaže, ktorá prebieha na profile @europska_noc_vyskumnikov a kde môžete každý víkend vyhrať kopu ďalších užitočných vecí ???? M.