Čítajte, vzdelávajte sa, cestujte a premýšľajte nad vecami, ktoré sa dejú okolo vás

Podnikateľ s viac ako 20-ročnými manažérskymi skúsenosťami, Radoslav Balajka. Inováciami otvára firmám nové príležitostispoluzakladateľ niekoľkých firiem s regionálnym alebo globálnym dosahom. Prináša novú víziu a kreativitu do tvarovania“ produktov a ich následného uvedenia na trh. 

Panza Robotics je inovatívna spoločnosť so zameraním na výskum, vývoj a výrobu pokročilých robotov. Zameriava sa na oblasť “consumer” servisných robotov”, teda robotov, ktoré sa v blízkej budúcnosti budú primárne pohybovať “medzi ľuďmi”, nie na oblasť “industriálnych robotov”, ktoré sa primárne pohybujú v priestoroch továrenských hál. Úlohou ich robotov nie je nahradiť človeka, ale skôr mu pomôcť v nebezpečných alebo rutinných činnostiach.

Robot Artaban je štvornohý autonómny robot určený na vykonávanie rutinných alebo nebezpečných činností v rôznych oblastiach priemyslu. Hlavné oblasti použitia sú: energetika a výroba (kontrola a monitoring technického stavu zariadení, prediktívna údržba, kontrola únikov plynu, tepla, ropy alebo iných nebezpečných látok, kontrola pohybu, zabezpečenie a dokumentácia priemyselných areálov), odpadové hospodárstvo (kontrola toxicity na odpadových skládkach), výstavba (dokumentácia progresu stavby, monitoring areálov), bezpečnosť a ochrana zdravia (oblasti po zemetraseniach či požiaroch, identifikácia nástražných systémov alebo nebezpečných situácií, kontrola radiácie, vykonávanie dezinfekcie a pod.).

Podľa slov pána Balajku bude Artaban nasledovať množstvo zmien a vylepšení, a preto sa jeho vývoj vlastne nikdy neskončí. 

  

Čo by sa malo spraviť pre to, aby sa zvýšila dôvera vo vedu a vedecké poznatky v očiach slovenskej spoločnosti?

Jednoduchá odpoveď by bola - viac priestoru venovať výsledkom slovenskej vedy a najmä ich prínosom pre (nielen) slovenskú spoločnosť. Myslím si však, že v našom prípade 

to bude “trochu” zložitejšie. Potrebovali by sme mentálne “dvihnúť” alebo minimálne začať dvíhať celú spoločnosť. To je na “trošku” dlhšiu odpoveď:).

Ak by ste mali vybrať jednu aktivitu, ktorú si môže každý osvojiť a pravidelne začať vykonávať, aby zmiernil dopady klimatickej krízy, ktorá by to bola? 

Zmierniť dopady klimatickej krízy môže primárne iba veda, takže sme opäť pri predošlej otázke / odpovedi. Čítajte, vzdelávajte sa, cestujte, premýšľajte nad vecami, ktoré sa dejú okolo vás.

Ktorý technologický objav alebo inovácia môže v súčasnosti pomôcť k záchrane životného prostredia? 

Jednou z kľúčových inovácií by mohla byť výroba elektrickej energie ekologickejším spôsobom, tzn. bez fosílnych palív. Napr. s využitím studenej fúzie, zeleného vodíka z mora a pod.